Senarai Syarikat-Syarikat Kelapa Sawit di Malaysia

Tertarik dengan senarai syarikat kelapa sawit di Malaysia bersaing untuk membangunkan industri perladangan kelapa sawit dan dunia? Oleh kerana Malaysia adalah negara bilangan dua pengeluar minyak sawit di dunia selepas Indonesia, Malaysia diperkukuhkan dengan syarikat-syarikat yang menguruskan ladang kelapa sawit terus meningkatkan nilai pelaburan dan kualiti perladangan.

Syarikat-syarikat kelapa sawit Malaysia dengan penarafan yang terbaik

Menjaga kewujudan bukan sahaja dapat untuk membangunkan potensi mereka di ladang kelapa sawit, beberapa syarikat minyak sawit di Malaysia kedudukan teratas dalam susunan yang terbaik.

Syarikat-Syarikat Kelapa Sawit di Malaysia

Berikut adalah sebahagian daripada mereka mengikut maklumat yang diperolehi oleh kajian pada tahun 2014:

1. United Plantations Berhad dengan skor peringkat 58.2%

2. Sime Darby Plantation Sendirian Berhad dengan skor peringkat 54.5%

3. IOI Corporation Berhad dengan skor peringkat 52%

4. Kulim (Malaysia) Berhad dengan skor peringkat 45.5%

5. Kuala Lumpur Kepong Berhad dengan skor peringkat 41.8%

6. Hap Seng Plantation Holdings Berhad dengan skor peringkat 34.5%

Syarikat Malaysia mempunyai ladang-ladang besar di Indonesia

Syarikat-syarikat kelapa sawit Malaysia bukan sahaja mempunyai ladang di negara mereka sendiri, tetapi juga di Indonesia. Syarikat-syarikat kelapa sawit yang mempunyai ladang kelapa sawit yang terbesar di Indonesia ialah Kuala Lumpur Kepong Berhad (KLK). KLK mempunyai beratus-ratus beribu-ribu hektar tanah di Indonesia di sesuatu kawasan seperti Sumatera, Kalimantan & Belitung.
Bukan sahaja membangunkan ladang kelapa sawit di Indonesia, KLK juga menggunakan banyak tenaga kerja Indonesia dengan syarat rendah. Majoriti pekerja Indonesia dengan gaji yang rendah dan keperluan pemfailan mudah.
Tanah Indonesia yang dimiliki oleh syarikat Malaysia

Bukan sahaja KLK, banyak syarikat Malaysia yang lain mula berkembang dan pengembangan. Panggil ia Fima Corp Berhad yang sudah mempunyai 19,000 hektar tanah perladangan. Di samping itu, Felda Global Ventures (FGV) Holdings Berhad yang juga merupakan nombor tiga syarikat minyak sawit di dunia juga terus menambah tanah di Indonesia.

Berdasarkan maklumat yang diperoleh pada awal Jun 2015, sehingga kini syarikat kelapa sawit Malaysia telah menguasai 20% daripada jumlah tanah di Indonesia. Daripada 10 juta hektar ada, syarikat-syarikat Malaysia menguasai 2 juta hektar. Tanah ini bertaburan di sesuatu kawasan terutama Borneo, Sumatera, Sulawesi dan Papua.
Bukan sahaja memainkan peranan sebagai pembekal tanah, syarikat-syarikat minyak sawit Indonesia juga dijangka bersaing di peringkat global bersama-sama dengan Malaysia dan negara-negara lain. Antara nama syarikat ini, terdapat senarai syarikat-syarikat minyak sawit di Malaysia adalah sangat berpengaruh terhadap industri minyak sawit dunia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s